Actiuni

Cărți publicate (elaborate și publicate prin contribuția membrilor Asociatiei)

 1. Pagini din Diplomația României – 4 vol., 2200 pg., 92 de studii.
 2. Diplomați ai României – 352 pg.
 3. Diplomați ai României (ed. a 2-a ) – 374 pg.
 4. Corneliu Mănescu – diplomat – 127 pg.
 5. DREPTUL mai presus de toate - 450 pg.

Volumele au fost publicate în tiraje de câte 500 exemplare; au fost lansate la Fundația Europeană “Nicolae Titulescu”, la MAE și instituții universitare, fiind distribuite în mod gratuit, inclusiv la instituții.

Au mai publicat unele volume, următorii diplomați: Constantin Vlad, Tudor Valeriu, Romulus Budura, Ion Avram, Ion Popescu, Ion Scumpieru, Vasile Dan, Aurel Turbăceanu, Vasile Macovei, Ion Sbârnă, Ion Porojan, Constantin Ene, Dragomir Eminescu, George Apostoiu, Paraschiva Badescu, Gheorghe Badrus, Ion Brad, Ion Buzatu, Romulus Bena, Vasile Buga, Petre Gigea, Constantin Ghirda, Constantin Lupeanu, Liviu Petrina, Neagu Udroiu ș.a..

Contribuții deosebite

 • Ion M. Anghel – 46 volume și peste 160 de articole
 • Ion Diaconu – 30 lucrări științifice și peste 100 articole
 • Nicolae Ecobescu - numeroase volume, inclusiv seria : Romania - Supravietuire si afirmare prin diplomatie in anii Razboiului Rece (8 volume, iar alte doua sunt in pregatire pentru editare).
 • Adrian Năstase - diverse volume, inclusiv Romania dupa Malta (2 vol.), Tratatele Romaniei 1990-1997 s.a.
 • Mircea Malita - numeroase lucrări, în domeniul matematicii, ştiinţelor politice, cercetărilor prospective şi eseisticii.
 • Nicolae Mares – numeroase lucrari din domeniul cultural (literatura, arta) și din sfera relațiilor diplomatice și economice

Expoziții de carte

 1. “Cartea diplomatului”, 2009 - 130 volume, la Fundația Europeană “Nicolae Titulescu”
 2. “Cartea diplomatului – Mândria de a fi român”, 2014 – sub auspiciile MAE, la Sala Palatului și la Biblioteca Centrală de Stat; au fost expuse 230 volume publicate de membrii Asociației; au participat și atașații militari ai României.
 3. Expoziția de carte, 2016 - organizată de MAE la Biblioteca Centrală de Stat, cu prilejul celei de a 60-a aniversări a intrării României în ONU.

Titluri științifice și academice

 • Au titlul de doctor: Valeriu Tudor, Ion M. Anghel, Ion Maxim, Aurel Preda, Adrian Năstase, Andrei Marga, Bogdan Aurescu, Lazăr Comănescu, Teodor Meleșcanu, Titus Corlățean, Lucian Petrescu, Petre Tănăsie ș.a.
 • Tilul de Doctor Honoris Causa – Ion M. Anghel (“Universitatea Valahia”, Târgoviște)
 • Membru al Academiei Române – Mircea Malița
 • Membru al Academiei Oamenilor de Știință din România: Constantin Vlad – membru titular; Ion M. Anghel – membru de onoare
 • Membri ai Academiei de Științe juridice din România: Ion M. Anghel, Dumitru Mazilu – membru de onoare;

Premii și distinții științifice

Premiul Internațional “Nicolae Titulescu”: Constantin Vlad, Ion M. Anghel, Nicolae Ecobescu, Ion Diaconu.

Premii acordate de Academia Oamenilor de Știință din România:

Premiul “Grigore Gafencu”/2011 acordat celor 42 autori ai volumelor Pagini din diplomația României;

Premiul “Dimitrie Cantemir”/2013 și Premiul “Nicholas Georgescu - Roengen ”/2013, acordate domnului Ion M. Anghel, pentru volumele Tratatele încheiate de România și Quo vadis Romania?

Premiul de excelență și medalia de merit ale Uniunii Juriștilor din România, acordate domnului Ion M. Anghel.

Un număr important de diplomați, fiind și cadre didactice universitare și luând parte la conferințe științifice (Societatea Română de Drept European ș.a.), au primit diplome de participare.

Menționăm că, prin activitatea desfășurată de către membrii Asociației – unii în calitate de profesori universitari (cel puțin 15 colegi), în publicistică (volumele pubicate, în presă, emisiuni TV sau scrieri literare), ca participanți în diverse asociații profesionale (Societatea Română de Drept European, Asociația Română de Politică Externă, A.D.I.R.I. ș.a. – fiind președinți sau în conducerea acestora) sau în numeroase conferințe științifice în specialitatea lor, aceștia constituie un segment reprezentativ a intelectualității României și se numără printre formatorii de opinie din țara noastră.

Învederăm faptul că, un număr dintre diplomați au primit decorații și distincții naționale și străine în perioada lor de activitate; niciun fel de distincții nu s-au mai acordat membrilor Asociației, dupa ieșirea acestora la pensie.

Politica externa a romaniei - pasaje de carte

In legatura cu blasfemia la adresa celor peste 20 de milioane de romani, raspandita de catre propagandistii de ocazie ai Moscovei, recomandam oamenilor de buna credinta sa lectureze cartea “POLITICA EXTERNA A ROMANIEI CU PRIVIRE LA BASARABIA REFLECTATA IN ACTIVITATEA DIPLOMATILOR SAI”, aparuta la Editura Universul Juridic-Bucuresti, 2016, sub semnatura domnului Profesor Dr. Ambasador (p) Ion M Anghel - presedintele Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania, din care extragem si prezentam, mai jos, cateva pasaje.

Mai multe detalii...

Romania de azi in patru studii de drept international

La Editura Junimea a aparut, la sfarsitul lui 2011, o carte de maxim interes pentru romani, "Quo vadis, Romania? (un punct de vedere)" in care sunt reunite studii si analize de drept international aplicate la conditia politica a Romaniei de azi. Autorii sunt patru diplomati a caror cariera a fost implinita cu gradul si functia de ambasador, toti au avut in paralel o bogata activitate universitara.

Mai multe detalii...

Universitatea Ovidius din Constanta

La 17 decembrie 2011, a avut loc la Universitatea OVIDIU, Constanta, in cadrul unei festivitati organizate in acest scop, prezentarea unor carti aparute recent, ai caror autori sunt membri ai Asociatiei noastre.

La evenimentul editorial au luat parte prorectorul Universitatii, prof. univ. dr. Nicolae Dura, Decanul Facultatii de Istorie, prof. univ. dr. Ana Rodica Stanciulescu, prof. univ. Valentin Ciorbea, precum si numerosi profesori universitari si studenti ai universitatii.

Domnul prof. univ. dr. Ion M. Anghel, ambasador (p.), presedintele Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania (AADCR), a prezentat cartea „Quo vadis, Romania?”, aparuta recent la Editura Junimea, Iasi. Autorii cartii sunt: Ion M. Anghel, ambasador (p.), prof. univ. dr. Ion Diaconu, ambasador (p.), dr. Ioan Maxim, ambasador (p.) si prof. univ. dr. Aurel Preda, ambasador (p.). Tematica vizeaza aspecte legate de dubla cetatenie, autonomia teritoriala pe criteriul etnic, reorganizarea s.a. Vorbitorul s-a referit pe larg la autori si temele care sunt tratate in carte.

În continuare, dr. Valeriu Tudor, ambasador (p.), din partea AADCR, a prezentat activitatea publicistica a Asociatiei, enumerand suita de lucrari publicate, de la crearea sa, cu mentiuni concrete la volumele I – III „Pagini din Diplomatia Romaniei”, precizand temele abordate si subliniind importanta pe care o au, ca documente, relatarile unor acte diplomatice, pentru cunoasterea politicii externe a Romaniei. A facut, totodata, referiri la volumele „Corneliu Manescu, Diplomat”, „Diplomati ai Romaniei” (doua editii), „Dreptul mai presus de toate” (volum omagial in cinstea presedintelui AADCR, Ion M. Anghel, publicat de Asociatie).

De asemenea, a prezentat succint cartea sa, „În misiune la Paris”.

De un real interes a fost cuvantul doamnei prof. univ. dr. Viorica Moisuc, care s-a oprit asupra temelor si problemelor tratate in lucrarile publicate de membri AADCR, subliniind utilitatea lor pentru formarea tinerelor generatii de specialisti si documentarea istoricilor si a diplomatilor.

Evenimentul s-a bucurat de succes si aprecierile cadrelor didactice si ale studentilor.

În final, au fost distribuite unele din cartile prezentate, iar mai multe exemplare au fost donate bibliotecilor facultatii de istorie si Facultatii de Drept ale Universitatii.

Prezentari carti la Suceava si Campul Lung Moldovenesc

La 7 decembrie 2011, la Universitatea "Stefan Cel Mare", Suceava, a avut loc, in cadrul unei festivitati, prezentarea unor carti aparute recent.

La evenimentul editorial, au luat parte Rectorul Universitatii, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, precum si Dl Varlan Viorel, directorul Fundatiei "In Memoriam", - societate culturala din Suceava. Auditoriul a fost compus din numerosi profesori universitari si studenti ai Universitatii.

Dl profesor dr. Aurel Preda, ambasador(p), presedintele Asociatiei Romane de Politica Externa (ARPE), a prezentat cartea "Quo vadis, Romania", aparuta recent in Editura Junimea Iasi. Cartea a fost scrisa de specialisti in domeniul dreptului international - prof. univ. dr. Ion M. Anghel, ambasador(p), prof. univ. dr. Ion Diaconu, ambasador(p), dr. Ioan Maxim, ambasador(p) si prof. univ. dr. Aurel Preda. Tematica vizeaza aspecte legate de dubla cetatenie, autonomia teritoriala pe criteriul etnic, regionalizarea s.a. Profesorul A. Preda a facut ample referiri la autori si temele pe care acestia le trateaza in carte. In continuare, pe temele respectivei carti, au mai luat cuvantul domnii Gheorghe Baloi si Mircea Aldea, din partea ARPE, care s-au referit la diverse aspecte ale tematicii cartii, raspunzand la mai multe comentarii si intrebari concrete ale unor cadre didactice si studenti, care vizau Basarabia, regionalizarea Romaniei si alte aspecte conexe.

In continuare, dr. Valeriu Tudor, ambasador(p), din partea Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania (AADCR), a prezentat activitatea publicistica a Asociatiei, referindu-se la suita lucrarilor publicate de catre Asociatie in ultimii ani, cu mentiuni specifice la volumele I-III ale cartii "Pagini din Diplomatia Romaniei", precizand temele abordate si subliniind importanta pe care o au, ca documente, relatarile unor acte diplomatice, pentru cunoasterea politicii externe a Romaniei.

De asemenea, a prezentat cartea sa "In misiune la Paris", raspunzand la unele intrebari ale participantilor.

Evenimentul s-a bucurat de succes, comentariile unor profesori si intrebarile studentilor vadind un real interes pentru temele abordate.

Cu acest prilej, au fost distribuite unele din cartile prezentate, iar mai multe exemplare au fost donate Bibliotecii Universitatii.

La 8 decembrie 2011, la Colegiul Militar Liceal "Stefan Cel Mare", din Campul Lung Moldovenesc, a avut loc prezentarea unor carti, cu participarea Dlui director, prof. Hrimiuc Teodor, si a Dlui comandant, col. Ispas Teofil. Auditoriul a fost de cateva sute de participanti.

Din partea ARPE, Dl ambasador Aurel Preda a prezentat pe larg lucrarea "Que vadis, Romania", metionand, atat temele, cat si autorii. A raspuns la mai multe intrebari. Referindu-se la comentariile si intrebarile auditoriului, a luat cuvantul si Dl Mircea Aldea, care s-a axat in special pe relatiile cu R. Moldova.

In continuare, din partea AADCR, dr. Valeriu Tudor, ambasador(p) a prezentat suita lucrarilor publicate de Asociatie, exemplificand cu cele din vol. III al cartii "Pagini din Diplomatia Romaniei", precum si cartea sa "În Misiune la Paris". Dezbaterea, intrebarile arata ca problemele abordate in lucrarile publicate de AADCR si membrii sai prezinta un interes real, pentru cercurile profesorale si studenti. Şi cu acest prilej, au fost distribuite unele carti, iar cateva exemplare au fost donate Bibliotecii Colegiului Militar Liceal "Stefan Cel Mare".

Expozitia Cartea Diplomatului

În ziua de 27 februarie 2009, in salonul central al Casei Titulescu, a avut loc vernisajul Expozitiei CARTEA DIPLOMATULUI, organizata de Fundatia Europeana Titulescu si Asociatia Diplomatilor de Cariera. Expozitia a cuprins aproximativ 200 de titluri, respectiv lucrari dedicate reperelor ideatice, personalitatilor si evenimentelor politicii externe si diplomatiei romanesti, dreptului si relatiilor internationale, valorilor si structurilor europene si celor cu vocatie universala. Circa 60% dintre acestea au fost redactate de membrii Asociatiei. Participantilor li s-a inmanat cate o eleganta Diploma, spre a se inregistra acest eveniment cultural ce tine de activitatea constanta a Asociatiei Diplomatilor de Cariera.

În prezenta unui numeros public, ce s-a remarcat prin reprezentativitatea intelectuala si diplomatica, au evidentiat semnificatia evenimentului George G. Potra, directorul Fundatiei Europene Titulescu, Ion M. Anghel, presedintele Asociatiei Diplomatilor de Cariera, precum si ambasadorul scriitor Ion Brad, ambasadorul Nicolae Ecobescu si ministrul-consilier scriitor Gheorghe Apostoiu. Expozitia s-a bucurat de calde aprecieri.

Reuniune la Academia de Ştiinte Economice

Reuniunea membrilor Asociatiei din luna mai 2007 a avut in aula Academiei de Ştiinte Economice. Colegul nostru prof.Homescu Radu a salutat asistenta in numele rectorului si, la sugestia acestuia, a evocat personalitatea arhitectului care a conceput edificiul, evidentiind particularitati definitorii ale constructiei. Presedintele Asociatiei, ambasador Anghel M. Ion a prezentat apoi continutul Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, insistand asupra clauzelor majore si evidentiind unele prevederi semnificative ale anexelor parte din Tratat. Domnul Plesca Traian a adus in atentia auditoriului opinii ale unor reputati politologi germani cu privire la constructia Uniunii Europene,opinii ce invedereaza scepticism in legatura cu unele componente ale acestui edificiu. S-a procedat si la completarea listei cu acei membri care doresc sa figureze in noua editie a cartii ,,Diplomati ai Romaniei".