



Comunicate
Material publicat în volumul "Panorama comunismului în România"
Regăsiți mai jos un material editat de preşedintele Asociaţiei în volumul "Panorama comunismului în România", publicat la editura Polirom.
România și Pactul Ribbentrop‑Molotov: un caz de sechelă eternizată
Eveniment de tradiție la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii ”Valahia” din Târgovişte - Conferința internațională anuală (7-8 iunie 2019)
În perioada 7-8 iunie 2019, la Universitatea „Valahia” din Târgoviște s-a desfășurat cea de-a XV-a ediție a Conferinței Internaționale „Societatea întemeiată pe cunoaştere. Norme, valori şi repere contemporane”.
Deschiderea conferinței a avut loc vineri, 7 iunie 2019, ora 9.30, în Amfiteatrul Institutului de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară (ICSTM) al Universității Valahia, situat în Campusul universitar (Aleea Sinaia, nr. 13, Târgoviște), în prezența președintelui Senatului Universității Valahia din Târgoviște, domnul prof. univ. dr. Constantin Pehoiu, a decanului Facultății de Drept și Științe Administrative, doamna conf. univ. dr. Constanța Mătușescu, a primarului Municipiului Târgoviște, domnul jr. Cristian Daniel Stan, a președintelui Societății Române de Drept European, domnul prof. univ. dr. Ion M. Anghel, a președintelui Camerei Notarilor Publici Ploiești, notar public Doru Lucian TUDOR și a reprezentantului Tribunalului Dîmbovița, domnul judecător Dănuț Cărpiniș.
Conferința este organizată de Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Economice și Drept - Universitatea din Piteşti, Facultatea de Drept şi Științe Sociale - Universitatea Castilla-La Mancha (Ciudad Real, Spania), Universitatea Națională de Educație la Distanță (Madrid, Spania), Societatea Română de Drept European, Camera Notarilor Publici Ploiești, Primăria Municipiului Târgoviște, Tribunalul Dâmbovița și Societatea Antreprenorială Studențească Valahia Târgoviște.
Evenimentul, devenit unul de tradiție și care se bucură de prestigiu în mediul academic, a reunit în acest an peste 90 de participanți - profesori, cercetători și doctoranzi din țară și din străinătate, precum și practicieni în domeniul dreptului și al științelor administrative.
În cadrul conferinței, au fost organizate, ca evenimente asociate, două workshop-uri tematice. Unul dintre acestea, organizat în colaborare cu Asociația Română de Politică Externă și Asociația Ambasadorilor din România, a fost dedicat domeniului diplomației, propunându-și să celebreze personalitatea regretatului profesor al facultății - ambasadorul Aurel Preda Mătăsaru. In același timp, a avut loc lansarea cărții Politica externă și diplomația României pe parcursul unui secol de la înfăptuirea României Mari. Volumul I. Momente cruciale și Volumul II, România, factor activ în viața internațională, Editura Academiei Române, București, 2018, de către coordonatorul acesteia, domnul prof. univ. dr. Ion M. Anghel.
Al doilea workshop a fost dedicat dezbaterii unei problematici foarte actuale - violența domestică și violența de gen. Acesta a fost organizat în colaborare cu Poliția Locală Târgoviște și Uniunea Națională a Direcțiilor de Poliție Locală din Spania (UNIJEPOL), beneficiind de prezența președintelui UNIJEPOL, Pascual Martínez Cuesta și a responsabilului cu politicile legate de violența de gen și violența domestică, José Angel Ruibal Pérez, care sunt, totodată, și cadre didactice universitare.
De la înfăptuirea marii uniri la integrarea României în Uniunea Europeană
Volum coordonat de Dr. h.c. Ion M. Anghel.
Adunare generală miercuri, 29 mai 2019
Reuniunea viitoare a Asociaţiei va avea loc în ziua de 29 mai, în loc de 22 mai, la aceeaşi locaţie şi oră.
Lansare volume "Politica externă și diplomația României pe parcursul unui secol de la înfăptuirea României Mari" și "Tratalele de la Trianon și Paris din 1920"
Pe data de 20 mai, cu începere de la ora 11.00, în Sala Mică a Academiei de Științe a Moldovei (etaj I) va avea loc lansarea celor două volume „Politica externă și diplomația României pe parcursul unui secol de la înfăptuirea României Mari” și „Tratalele de la Trianon și Paris din 1920”.
La lansarea de carte vor participa colegi de la Institutul de Istorie, de la Institutul de Stiințe Politice, Juridice și Sociologice, reprezentanți ai Institutului Cultural Român filiala Chișinău, reprezentanți ai corpului diplomatic de la Ambasada României în Chișinău, cadre didactice de la Facultatea de Drept, Facultatea de Științe Politice, precum și reprezentanți din partea Ministerului de Externe și al Integrării Europene al Republicii Moldova.
Prezentarea volumelor va fi facută de dl. Prof. Univ. dr. Ion M. Anghel, președintele AADCR.
Politica Externă, Vol. I și II
Cele două volume costă 62 lei, vor fi editate în cursul lunii februarie 2019, iar ultima zi pentru înscriere în vederea achiziţionării este 25 IANUARIE a.c.
Enciclopedia Juridica Romana. Volumul I - A-C
Adunare generală miercuri, 20 iunie 2018
Viitoare reuniune a Asociaţiei va avea loc miercuri 20 iunie, ora 11, la Clubul Diplomatic.
Adunare generală miercuri, 23 mai 2018
Reuniunea asociaţiei, programată pentru luna mai, va avea loc miercuri 23 mai, ora 11, la Clubul Diplomatic.
Adunare generală miercuri, 25 aprilie 2018
Miercuri, 25 aprilie, ora 11, la Clubul Diplomatic, va avea loc adunarea generala Asociației.
Adunare generală luni, 19 martie 2018
Luni 19 martie, ora 11, la Clubul Diplomatic, va avea loc prima reuniune a Asociației din 2018.
Adunare generală marți, 12 decembrie 2017
În ziua de 12 decembrie, ora 11, la Clubul Diplomatic, va avea loc ultima întâlnire a Asociaţiei din anul 2017.
Adunare generala marti, 21 noiembrie 2017
Viitoarea reuniune a Asociaţiei va avea loc pe 21 noiembrie, ora 11, la Clubul Diplomatic.
Adunare generala marti, 24 octombrie 2017
Viitoarea reuniune a Asociaţiei va avea loc la 24 octombrie ora 11, la Clubul Diplomatic.
Scrisoarea Domnului Ambasador Ion M. Anghel adresată ES Domnului Minstru Teodor Meleşcanu
Scrisoarea domnului Teodor Meleşcanu adresată preşedintelui Asociaţiei
Adunarea generala de luni 29 mai 2017 reprogramata pentru luni 12 iunie 2017
Sedinta Asociatiei, programata pentru 29.05.2017 se amana pentru luni 12.06.2017, la aceeasi ora si in aceeasi locatie:
- ora 11
- Clubul Diplomatic
Adunare generala luni, 29 mai 2017
Luni 29 mai, ora 11, la Clubul Diplomatic va avea loc adunarea generala lunara a AADCR.
Adunare generala luni, 24 aprilie 2017
Luni 24 aprilie, ora 11, la Clubul Diplomatic va avea loc adunarea generala lunara a AADCR.
Tematica va fi axata pe problematica actuala a UE.
Volum scris de membrii Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania si membrii Societatii Romane de Drept European.
Întâlnirea Dlui. Teodor Meleşcanu, Ministrul Afacerilor Externe al României, cu membri ai Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România
Reuniunea Asociatiei luni, 20 februarie 2017
Reuniunea Asociatiei din 23 ianuarie se amana pentru data de 20 februarie, ora 11, in aceeasi locatie (Clubul Diplomatic).
Scrisoarea adresata ES Dlui Ministru Teodor Melescanu
Pregatirea volumului omagial pentru Centenarul Romaniei Mari
Stimați colegi,
Supun atenției dumneavoastră problematica pe care ar urma să o aibă volumul omagial pentru Centenarul României Mari, cu rugămintea de a face sugestii și de a-mi comunica, pe care dintre aceste teme doriți să le tratați. Precizez că acesta este volumul pe care-l pregatește Asociația noastră și trebuie să ne asumăm și efortul.
Cu stima,
Presedinte Ion M. Anghel
Întâlnirea Dlui Lazăr COMĂNESCU, ministrul Afacerilor Externe, cu Dl prof. univ. dr Ion M. ANGHEL, ambasador, preşedintele Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România (AADCR)
Preşedintele AADCR, Ion M. Anghel, ambasador, a fost primit de Dl ministru Lazăr Comănescu, la 19 octombrie 2016, aşa cum era programat.
Cu acest prilej, preşedintele AADCR a ridicat problemele pe care le-a menţionat la reuniunea membrilor Asociaţiei, din 17 octombrie 2016, urmând să le supună atenţiei Dlui ministru. În acest sens, a remis Dlui ministru o scrisoare, în care sunt sintetizate problemele care îi frământă pe diplomaţii pensionari.
Totodată, a prezentat intensţiile pe care Asociaţia le are în vedere, în legătură cu Centenarul Unirii – acţiuni pe care vrea să le pregătească.
În context, a reafirmat disponibilitatea membrilor Asociaţiei de a oferi sprijin, în cazul acţiunilor pe care MAE le va face, în legătură cu Centenarul Unirii sau cu organizarea la Bucureşti a sesiunii Comisiei Europene.
Dl ministru s-a arătat receptiv, într-un cadru de bunăvoinţă şi înţelegere pentru problemele diplomaţilor pensionari. Urmează să le examineze, împreună cu direcţiile de resort, în funcţie de natura problemelor şi în conformitate cu reglementările legale în vigoare. A apreciat în mod special ceea ce întreprinde Asociaţia, în sensul promovării spiritului de apropiere faţă de Minister.
Preşedintele Asociaţiei consideră că întrevederea cu Dl ministru al Afacerilor Externe a fost foarte utilă, în dorinţa de menţinere a dialogului cu instituţia de care diplomaţii pensionari sunt atât de legaţi. În acest context, reînnoieşte mulţumirile sale Dlui ministru, pentru întrevederea acordată, atmosfera în care s-au purtat discuţiile şi speranţa că se vor găsi soluţii potrivite la problemele prezentate de Asociaţie.
Adunare generala luni, 17 octombrie 2016
Conducerea AADCR anunta membrii acesteia ca viitoarea adunare generala va avea loc luni, 17 octombrie 2016, ora 11 la Clubul Diplomatic.
Comunicat de presa – Expozitia "Cartea diplomatului – Mandria de a fi roman"

In perioada 13-17 mai 2014, Asociatia Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe va organiza la Sala Palatului, Bucuresti, o expozitie de carte sub denumirea de "Cartea diplomatului – Mandria de a fi roman".
Expozitia va cuprinde peste 170 volume - carti scrise de diplomati de cariera, precum si de alte personalitati cu activitate in domeniu relatiilor internationale, care prezinta o multitudine de aspecte ale vietii internationale, mai ales ale raporturilor Romaniei cu alte state, indeosebi din anii celei de-a doua jumatati a secolului XX. Unele carti mai pot fi procurate in librării sau la editurile vizate.
Pe durata expozitiei, se vor da explicatii si se va dialoga cu vizitatorii pe probleme de relatii internationale din trecut si cele actuale.
Vernisajul expozitiei va avea loc in data de 13 mai 2014 la ora 15:00. Orarul de vizitare va fi:
- 13.05 intre orele 15:00 – 17:00
- 14-17.05 intre 10:00 – 17:00.
Premiul de Excelenta si Medalia de Merit
Uniunea Juristilor din Romania i-a conferit presedintelui Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera, prof.univ.dr. Ion M. Anghel, ambasador, in cadrul unei festivitati organizate in acest scop, la 18 decembrie 2009, Premiul de Excelenta si Medalia de Merit pentru intreaga activitate de exceptie pusa in slujba dreptului si al diplomatiei romanesti, cu prilejul unei frumoase aniversari.
Lucrări publicate de către membrii Asociaţiei
Prezentarea nu este exhaustivă
- I. M. Anghel - Dreptul diplomatic şi consular (2 vol.) - Dreptul tratatelor (3 vol.) - Tratatul de aderare a României la UE - Personalitatea juridică şi competenţele UE - Răspunderea în dreptul internaţional
- G. Apostoiu - Un Talleyrand pentru România
- I. Bar - Brazilia inimii mele, istorie si modernitate
- T. Bălăşoiu - Moara falimentelor bancare
- R.I. Budura - Relaţiile româno-chineze 1880-1974 Documente (i s-a decernat în 2007 premiul Eudoxiu Hurmuzaki al Academiei Române) - Politica independentă a României şi Relaţiile româno-chineze 1954-1975 Documente
- I. Buzatu - Istoria relaţiilor româno-chineze din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre - Viaţa suveranilor chinezi, de la împăratul galben la împăratul roşu - Istoria Tibetului; Istoria Hong Kong, Macao şi Taiwan
- I. Diaconu - Tratat de drept internaţional (3 vol.) - Drepturile omului - Minorităţile
- N. Ecobescu - Drept internaţional public (coautorat) - Regionalism - Manual NATO (parteneriat şi cooperare)
- V. Macovei - Papionul bine temperat
- I. Maxim - Manual diplomatic
- N.I. Niţu - Destrămarea Iugoslaviei
- S. Oancea - Exerciţiu de melancolie
- I. Pătraşcu - Peregrinările unui diplomat
- I. M. Porojan - Obsesie şi adevăr, diplomaţi români la Moscova
- O. Popescu - Diplomat pe 3 continente
- A. Preda - Tratat de Drept internaţional public - Aspecte practice şi diplomatice în domeniul tratatelor politice - Tratatul dintre România şi Bulgaria (7 sept 1940) - Tratat de relaţii internaţionale şi contemporane C. Stanca - La rascruce de vremuri
- D. Tâncu - Dreptul mai presus de toate (Ubi societas ibi jus)(coautorat) - Aderarea României la UE (coautor)
Sinteză asupra activităţilor desfăşurate de către Asociaţie de la înfiinţarea ei şi până în prezent
I. Explicaţii prealabile:
1. Asociaţia, înfiinţată la 25 aprilie 2000, numără în prezent 193 de membri diplomaţi (majoritatea pensionari) din cadrul MAE şi MCE ; printre membri, se află si 5 fosti ministri de externe cărora, in conformitate cu Statutul, li s-a acordat titlul de membri de onoare ai Asociatiei (Theodor Melescanu, Adrian Năstase, Mihai - Răzvan Ungureanu, Mircea Geoană si Adrian Cioroianu). Actualul ministru, dl. Lazăr Comănescu, este, de asemenea, membru de onoare.
2. Activitatea Asociatiei a îmbrăcat forme multiple, tinând seama de caracterul ei si, desigur, în limitele Statutului pe care il are ea, făcându-si simtită prezenta atât in relatiile cu institutiile statului din domeniu, cât si cu asociatiile si fundatiile de acelasi profil. Asociatia nu dispune de alte mijloace financiare decât cele care provin din contributia membrilor săi (cotizatii) si de unele inlesniri (la un moment dat) din partea MAE, neprimind nici un fel de sponsorizare ; ea nu dispune de spatiul necesar pentru activitătile sale. Tot ce s-a realizat, reprezintă eforturile membrilor săi, inclusiv financiar, desi este in spiritul legislatiei române si s-ar cuveni ca asemenea actiuni să fie incurajate si sustinute efectiv. Din aceasta cauză, Asociatia nu si-a putut pune in valoare intreaga sa capacitate. Este de asteptat si aceasta cu temei ca acordarea statutului de asociatie de interes public să ducă la o crestere a activitătii si impactului ei asupra vietii sociale, iar autoritătile nu ar trebui să rămână impasibile. Asociatia dispune de un potential exceptional, singularindu-se prin calitatea membrilor săi, in cea mai mare parte profesionisti de inalt nivel in domeniul relatiilor internationale, care ar avea un aport deosebit dacă ar dispune de conditii mai bune. Din cei 193 de membri, 73 sunt ambasadori, iar 19 au fost in conducerea ministerului (secretari de stat), 2 academicieni, 17 profesori universitari, 23 au doctoratul, 3 sunt doctori honoris causa, iar 2 au primit Premiul international Nicolae Titulescu. Membrii Asociatiei au publicat zeci de volume si studii in domeniul lor (anexa). Activitatea acestora este prezentată in volumul ''Diplomati ai României''. Este prin urmare necesară găsirea unei forme de sprijin a Asociatiei si de folosire a expertizei de care membrii Asociatiei dispun, neexistând nici o scuză pentru cei care o ignoră ; o grabnică schimbare de atitudine se impune.
II. Principalele activităti desfăsurate de Asociatie:
1. Adunările lunare ale Asociatiei, din cei 8 ani de la infiintare, au avut, de regulă, pe ordinea de zi discutarea unor probleme actuale de politică externă (aderarea României la NATO si UE, strategia pentru aderare, situatia internatională si politica externă a României, relatiile României cu Republica Moldova, cu statele membre ale UE s.a.); dezbaterile s-au dus pe baza unor expuneri făcute de specialisti (din Asociatie sau invitati din lumea academică), ele reprezentând adevărate analize stiintifice asupra vietii internationale, iar in unele cazuri, concluziile au fost transmise conducerii MAE. In afara specialistilor nostri, pe anumite probleme de care s-au ocupat, au fost invitate personalităti de marcă in functie de tema in discutie. Mentionăm in acest sens prezenta ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a fostului ministru al apărării N. Spiroiu, a academicianului M. Malita, a Secretarului General al MAE V. Micula, a prof. univ. C. Beli, prof. univ. I. Serbănescu, prof. univ. M. Băcescu s.a. Membrii Asociatiei participă, de asemenea, in mare număr si cu regularitate la actiunea'' Cartea lunii in MAE'', unii prezentând volumele publicate de ei.
2. Considerându-se partenerul firesc din societatea civilă al MAE, Asociatia a cultivat dialogul si a dezvoltat legăturile, in măsura solicitată si posibilă, cu ministerul, contactele si dialogul fiind mentinute in permanent la nivelul conducerii MAE, informând despre proiectele noastre. Legăturile dintre Asociatie si MAE s-au concretizat in sprijinul (mai ales logistic) pe care l-a primit din partea acestuia, dar si in oferta făcută de Asociatie pentru contributii din partea membrilor ei la studierea unor probleme care interesează această institutie in plină prefacere (când cunostintele predecesorilor ar putea fi utile celor prezenti). Pe aceasta linie, mentionăm, pe de o parte, spatiul si cele necesare, puse la dispozitia Asociatiei (la Casa Americii Latine), invitarea membrilor acesteia la actiuni ale MAE (participarea anuală la zilele diplomatiei române, intâlnirile ocazionate de anumite evenimente cu ministrul s.a.). Asociatia a formulat si transmis observatii la unele proiecte de acte normative initiate de MAE (proiectele de legi privind Statutul Corpului diplomatic, reglementări in domeniul pensiilor si asistentei etc.) iar unii membri, activând in cadrul Consiliului Legislativ ca angajati, au elaborat proiectele de avize ale acestuia la tratatele si conventiile ratificate/aprobate de România in ultimii 12 ani. In cadrul manifestării '' Luna cărtii in MAE'' la data de 13 august 2008, pe baza aprobării ministrului, au fost prezentate de Asociatie volumele ''Corneliu Mănescu - diplomat'', ''Diplomati ai României'' si ''Dreptul mai presus de toate'' actiune incunununată de succes, prin participarea unui mare număr de diplomati (din rândul celor la pensie dar si a celor in activitate), precum si prin propunerile care s-au făcut cu acest prilej. In acest cadru, conducerea Asociatiei a purtat o discutie cu Secretarul General al MAE in baza căreia, a fost prezentată o listă cu diplomati (pe specialităti) care pentru expertiza lor, ar putea fi solicitati de MAE la elaborarea unor studii si initiative (documente si idei) pe probleme de actiuni diplomatice, precum si o listă de subiecte care ar putea constitui teme pentru dezbateri in MAE, cu participarea diplomatilor in activitate si a celor la pensie. Asemenea prezentări de cărti publicate au fost făcute si de către alti membri ai Asociatiei. Totodată, un număr de exemplare din cărtile publicate sub auspiciile Asociatiei si de către membrii acesteia, au fost oferite, in mod gratuit, bibliotecii MAE si diplomatilor in activitate pentru documentarea lor. Asociatia rămâne deschisă pentru colaborarea cu MAE, ca urmare a faptului că, din râdurile sale, pot face parte (conform Statutului) si diplomati in activitate (există un anumit număr dintre acestia), precum si din dorinta de a avea participanti calificati la dezbaterile noastre din rândurile personalului diplomatic actual, spre a spori valoarea concluziilor acestora.
3. Asociatia a trimis conducerii MAE sau la directii unele studii, elaborate sau dezbătute in adunările sale, cu privire la sesiunile Adunării Generale a ONU, documentul ''Considerente privind adaptarea ONU la cerintele secolului al XXI-lea, reforma ONU'', sugestii privind actiuni ale României in legatură cu calitatea sa de membru al Consiliului de Securitate (2004), relatiile României cu Federatia Rusă, conflictul israelo-palestinian, conflictul transnistrean s.a.
4. Asociatia a luat atitudine cu privire la unele evenimente internationale care au avut loc : Declaratia cu privire la Kosovo (trimisă Presedintelui si MAE) in care si-a exprimat pozitia si a făcut unele propuneri, condamnarea actelor de terorism de la 11 septembrie 2001 (mesaj de solidaritate adresat Ambasadei SUA), mesaj de solidaritate cu victimele cutremurului din R.P.Chineză ( inscris si in cartea de condoleante) s.a.
5. Luînd atitudine, Asociatia a organizat o conferintă de presă cu privire la proiectul de lege referitor la Statutul maghiarilor (distribuindu-se un studiu critic fundamentat, reluat apoi si in presa din tara noastră). Membrii Asociatiei au luat parte la consultări organizate de MAE pe această problemă.
6. In cadrul Asociatiei, a fost initiată si ulterior realizată, publicarea a 4 volume din domeniul relatiilor internationale : ''Corneliu Mănescu - diplomat''(un volum de omagiere a fostului ministru de externe) ; ''Diplomati ai României'' in care membrii Asociatiei, (78 ed. I-a) si (110 ed. a II-a), si-au prezentat activitatea ca diplomati si specialisti in relatiile internationale ; lucrarea ''Dreptul mai presus de toate'' (un volum de omagiere a unuia dintre membrii Asociatiei cu prilejul implinirii a 80 de ani), cuprinzând 86 de studii ad honorem pe probleme de drept international si relatii internationale, drept comunitar s.a.
7. Asociatia a suportat din veniturile sale (cotizatiile membrilor) achizitionarea a 260 de volume pe care le-a distribuit unor oficialităti (Presedintie, MAE s.a.), misiuni diplomatice la Bucuresti, biblioteci.
8. Este in curs de pregătire volumul ''Pagini din diplomatia României'' (500 pag.), cuprinzând evocări in care vor fi prezentate de către autorii lor momente si actiuni ale diplomatiei române. Volumul, finantat de către Asociatie, se va difuza, de asemenea, gratuit la institutii si biblioteci. Este, totodată, in intentia Asociatiei de a publica (ed. a III-a) volumul ''Diplomati ai României''. De subliniat că membrii Asociatiei desfăsoară o intensă activitate publicistică (studii pe probleme de drept international si relatii internationale, economie etc.), publicând in edituri de prestigiu sau in paginile revistelor de specialitate (Revista română de drept comunitar, Dreptul, Economistul s.a.).
9. A fost organizată o sedintă de omagiere a fostului ministru de externe Corneliu Mănescu, in cadrul căreia a fost prezentată activitatea sa ca diplomat. Se are in vedere continuarea acestui gen de actiuni dedicate altor reprezentanti eminenti ai diplomatiei române.
10. Dialogul si colaborarea cu alte institutii si asociatii au constituit una dintre actiunile de succes ale Asociatiei. Astfel, la solicitarea conducerii Senatului si a MAE, membrii Asociatiei au insotit diferite personalităti române in străinătate cu ocazia unor vizite oficiale, au participat, cu titlu personal, la seminarii internationale, informând conducerea MAE despre chestiunile discutate.
11. Asociatia a colaborat, in conditii de parteneriat, cu Asociatia Tineretul Român pentru Natiunile Unite, organizând impreună cu MAE seminarul ''Evolutii previzibile ale migratiei pe plan international'' din 5 martie 2003. Consiliul de conducere a participat la pregătirea tinerilor români care au fost trimisi ca observatori la alegerile parlamentare din Kosovo. Asociatia a avut o colaborare cu Fundatia Dacia (Dacia Media Center) - Brasov si, in acest cadru, membrii ai Asociatiei au publicat articole pe diverse probleme de politică externă. Au fost realizate legături de cooperare cu Institutul Diplomatic Român (pentru publicarea unor materiale memorialistice, dialog, schimb de publicatii s.a ), precum si cu alte institutii cu care au preocupări comune : Fundatia Europeană N. Titulescu, ADIRI, Asociatia Română de Politică Externă, directii de specialitate din cadrul MAE si MAI, toate acestea concretizate in actiuni comune, dezbateri asupra unor probleme internationale, prezentarea de cărti etc. Este in curs de realizare actiunea de stabilire a unor contacte cu misiunile noastre diplomatice din străinătate si cu asociatii similare.
12. Numerosi membri ai Asociatiei participă efectiv la activitătile Clubului Diplomatic (Directorul Clubului fiind membru al Asociatiei), unii dintre acestia făcând parte din organul de conducere al Clubului. Asociatia primeste din partea Clubului Diplomatic un sprijin substantial prin faptul că acesta găzduieste reuniunile lunare ale Asociatiei. Pe baza unei intelegeri, Asociatia a organizat, de asemenea, actiuni in cadrul Academiei de Studii Economice.
13. Asociatia s-a ocupat, totodată, de o serie de probleme de ordin social referitoare la membrii săi ( pensii, asistenta medicală s.a.). In acest context, au fost demarate actiuni de documentare si demersuri la institutiile competente pentru rezolvarea corespunzătoare a acestor chestiuni ; s-a recurs la serviciile unui avocat pentru introducerea unei actiuni in justitie, in final obtinându-se pensia de serviciu pentru diplomati (Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 36/2003).
14. Activitătile intreprinse de Asociatie au fost in repetate rânduri reflectate in media (Jurnalul National, Economistul). Asociatia are propriul său site, si anume :www.asociatiadiplomatilordin romania.ro
Lansarea volumului Dreptul mai presus de toate
1. La 4 iunie 2008, a avut loc la Fundatia Europeana Titulescu, intr-o atmosfera colegiala de selecta sarbatoare, lansarea cartii "Dreptul mai presus de toate (ubi societas, ibi ius)", un volum omagial dedicat prof. univ. dr. Ion M. Anghel, cu prilejul implinirii a 80 de ani de viata si a 60 de ani de activitate in profesiunea de jurist. De notat ca aproape toti cei prezenti la acest eveniment i-au fost, in decursul timpului (1950-2008), colegi (la Universitate, Ministerul Afacerilor Externe si Consiliul Legislativ), la randul lor ei fiind profesori universitari sau dimplomati.
Cartea s-a bucurat de o primire entuziasta, ceremonia constituindu-se intr-un real succes omagial si totodata stiintific, momenul aniversar ramanand ca una dintre cele mai presigioase manifestari de acest gen patronate de Fundatie.
Volumul a aparut sub auspiciile Fundatiei Europene Titulescu, Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale si Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania, la initiativa unor colegi ai celui omagiat (prof. univ. dr. Andrei Popescu, prof. univ. dr. Aurel Preda - ambasador si Dumitru Iancu - ambasador), fiind tiparita la Editura Junimea - Iasi.
2. Volumul de 474 pagini cuprinde in prima parte (62. pag), o prezentare a personalitatii si contributiei prof. Ion M. Anghel la dezvoltarea si afirmarea dreptului (un curriculum vitae; lista de lucrari publicate - 30 de volume; scrisori de apreciere si cele mai bune urari ale unor colegi, care i-au fost adresate cu acest prilej aniversar; documente si imagini referitoare la formarea sa ca jurist si la activitatea universitara si aceea de diplomat - copii ale diplomelor de doctor in drept, doctor honoris causa, decretul de acreditare ca ambasador al Romaniei sau corespondente cu diverse personalitati si fotografii din activitatea sa diplomatica).
Partea a II-a - Studii ad honorem (412 pg.) cuprinde 28 studii - contributii ale colegilor sai ordonate pe probleme de drept constitutional, drept international public si privat, drept comunitar, relatii internationale si drept intern (administrativ, penal si civil). Studiile sunt de o acuta actualitate si de inalta tinuta stiintifica, fiind elaborate de catre specialisti de marca in domeniu - adevarate somitati recunoscute in tara dar si la nivel international, proeminente personalitati academice si diplomatice din Romania. Dintre acestia, cu o singura exceptie, toti autorii au titlul stiintific de doctor, iar 18 dintre ei au gradul de profesor universitar.
Manifestarea omagiala s-a constituit intr-o sesiune stiintifica sui generis, prin participantii si contributiile lor la acest volum, iar omagiatul si-a exprimat gratitudinea pentru o asemenea participare cu studii, interpretand-o ca pe o recunoastere si cinstire ce i se aduc din partea colegilor sai juristi si dimplomati, din randul carora face si el parte.
3. În cuvantul sau, prof. Ion. M. Anghel si-a exprimat satisfactia imensa pe care o incearca, considerandu-se onorat de aprecierile si stima manifestata, intr-un asemenea cadru (Casa Titulescu, el insusi un mare jurist si cel mai reperezentativ dimplomat al Romaniei, inconjurat de juristi si diplomati care se bucura de notorietate in profesie).
Persoana omagiata a explicat motivul pentru care s-a oprit la acest titlu al volumului: intentia de a readuce in atentie ideea fundamentala de ordine, lege, justitie, legitimitatea; perenitatea dreptului (nu exista societate fara reguli de conduita); reafirmarea ideii ca intreaga sa capacitate profesionala si-a consacrat-o cunoasterii si prevalentei dreptului, ca expresie a atasamentului sau fata de stiintele juridice; credinta in triumful dreptatii, ca nobila menire a omului. Ca un prinos adus dreptului roman corpus iuris civilis (pe care l-a predat peste 2 decenii), a imbogatit expunerea din volum cu adagii in limba latina. A subliniat ca de fapt, volumul constituie o omagiere a dreptului si a celor care il slujesc.
4. În interventiile lor, vorbitorii (Victor Duculescu, Aurel Preda, Nicolae Iacobescu, Adrian Nastase, George Potra, Ion Avram), au salutat aceasta initiativa de omagiere a unui reputat jurist - profesor si diplomat, doctrinar si practician al dreptului, de pretuire a muncii de o viata intreaga, desfasurata cu daruire si talent, avand rezultate demne de a fi mentionate; au remercat activitatea de aproape 6 decenii in domeniul juridic, activitatea academica de peste o jumatate de secol si contributia lui la formarea de juristi; activitatea diplomatica de aproape 4 decenii (ca reperezentant al Romaniei, negociator etc.) , de aparator al intereselor Romaniei (in procesele sale din strainatate) si promovarea imaginii acesteia; În activitatea din domeniul legiferarii (elaborarea unor proiecte de legi si apoi, de avizare la Consiliul Legislativ); autor al unui numar impresionant de studii juridice. Unii dintre ei s-au referit la momente traite in activitatea lor comuna cu cel omagiat si in mod special, a fost relevata tinuta lui morala - patriotismul fierbinte si demnitatea de care a dat dovada in toate imprejurarile.
Acestea au fost motivele pentru care vorbitorii au elogiat activiteatea si data fiind contributia la dezvoltarea si afirmarea dreptului, au propus sa se faca o prezentare cu demersuri si propuneri la Academia Romana de a-l primi ca membru al acesteia ori de a i se conferi un titlu prin care sa i se recunoasca meritele (s-a mentionat faptul ca unele din studiile elaborate de el sunt comparabile ca valoare stiintifica cu cele mai prestigioase studii publicate in occident de cei mai reputati specialisti in domeniu).
Secretarul executiv al A.D.I.R.I. i-a inmanat in acest cadru, Diploma de onoare "Traian Ionascu".
5. Prezentarea volumului a avut loc si la Faculatea de ?tiinte Juridice, Sociale si Politice din Universitatea Valahia - Targoviste (unde ca profesor, profesor consultant si profesor invitat, i s-a conferit titlul de doctor honoris causa si pe acela de decan de onoare), in cadrul Seminarului International - Probleme ale aplicarii Dreptului la Spatiul European (5-7 iunie 2008), actiunea figurand in programul acestuia. Primirea a fost calduroasa si cu sentimente de recunostinta pentru contributia la infiintarea si functionarea acestei institutii, evenimentul fiind sarbatorit intr-un spirit de inalta consideratie pentru autor si cu mandria de a fi coleg cu acesta.
Reuniunea lunara a membrilor Asociatiei Diplomatilor din Romania, ce a avut loc azi, 13 iunie 2008, la Casa Nicolae Titulescu, a fost onorata de prezenta ministrului Afacerilor Externe, Lazar Comanescu. Diplomat de cariera, bine cunoscut membrilor Asociatiei, cu care a colaborat de-a lungul catorva decenii, Lazar Comanescu a fost salutat cu cordialitate de cei prezenti, care, inainte de toate, i-au adresat felicitari pentru numirea sa in noua functie si i-au adresat urari de succese in inalta demnitate ce i-a fost incredintata nu de mult.
Ministrul Afacerilor Externe s-a intretinut colegial cu cei de fata, impartasindu-le din preocuparile actuale ale conducerii institutiei si mentionand utilitatea colaborarii cu interlocutorii sai, data fiind experienta politico-diplomatica acumulata de acestia de-a lungul multor ani.
Conducerea Asociatiei au folosit aceasta imprejurare prielnica pentru dialogul intre Ministerul Afacerilor Externe si Asociatia Diplomatilor din Romania pentru a releva disponibilitatea membrilor Asociatiei de a asista, prin mijloacele de care dispun, anumite operatiuni intreprinse de M.A.E., precum si pentru a semnala cateva probleme organizatorice cu care se confrunta Asociatia, solicitand sprijinul demnitarului prezent in vederea solutionarii lor.
Atmosfera colegiala ce a dominat reuniunea a fost remarcata de toti participantii ca fiind de bun augur in ceea ce priveste raporturile si colaborarea viitoare dintre Ministerul Afacerilor Externe si Asociatia Diplomatilor din Romania.
Simpozion la Universitatea Ebraica din Ierusalim dedicat implinirii a 60 de ani de relatii diplomatice romano-israeliene
Asociatia Diplomatilor din Romania aduce si pe aceasta cale un pios omagiu celui ce a fost de-a lungul multor ani colegul lor de breasla, adjunct al ministrului Afacerilor Externe, Pompiliu Alexandru Macovei. Arhitect de prestigiu, ni s-a alaturat ca diplomat in calitate de consilier la Ambasada Romaniei la Paris si a slujit cu competenta si demnitate interesele Romaniei in calitate de trimis extraordinar si ministru plenipotentiar la Roma, delegat permanent al Romaniei, cu grad de ambasador, la UNESCO, adjunct al ministrului Afacerilor Externe. Membrii Asociatiei si-l vor aminti mereu pentru virtutile-i intelectuale, distinctia-i diplomatica si delicata-i camaraderie.
Ambasadorul Radu Homescu - Doctor Honoris Causa al Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad
La ceremonia de conferire a inaltului titlu stiintific, prezidata de rectorul universitatii, Prof. univ.dr. Lizica Mihut, au participat membrii Senatului universitar, decanii, sefi de catedre, cadre didactice, precum si un numar insemnat de studenti. Din partea autoritatilor aradene au fost de fata vice-presedintele Consiliului Judetean si vice-primarul municipiului Arad, alti oficiali din conducerea orasului, reprezentanti ai presei scrise si televiziunii care au informat pe larg despre eveniment.
In alocutiunea rostita de rector au fost subliniate contributiile omagiatului in domeniile stiintei, invatamantului si diplomatiei, reliefand indeosebi rolul sau esential, de pionerat, in edificarea Universitatii "Aurel Vlaicu", institutie de stat care pregateste 15.000 de studenti in cele 8 facultati de profil tehnic, economic, umanist, teologic, pedagogic si al educatiei fizice si care a avut onoarea de a acorda distinctia de Doctor Honoris Causa unor personalitati remarcabile, din tara si strainatate, printre cei din Romania numarandu-se Regele Mihai, presedintele Ion Iliescu, presedintele Academiei Romane Eugen Simion, academicienii Cornelia Bodea si Stefan Augustin Doinas, ministrul invatamantului Ecaterina Andronescu s.a. Profesor univ. dr. Lizica Mihut a evidentiat initiativa ambasadorului Radu Homescu privind semnarea acordurilor de colaborare intre Universitatea "Aurel Vlaicu " si Universitatea din Tel Aviv, respectiv Adamson University din Manila.
Omagiul Senatului universitar adresat profesorului Radu Homescu a fost adus printr-un laudatio sustinut de Prof. univ. dr. Gheorghe Schwartz, decanul Facultatii de Stiinte Umaniste si Sociale, care a reliefat realizarile laureatului in domeniile fizicii, biofizicii, informaticii, invatamantului, precum si in cel al diplomatiei in decursul a 15 ani de activitate in Ministerul Afacerilor Externe, indeplinind doua mandate de ambasador, in Statul Israel si in Republica Filipine. A subliniat activitatea de cercetator stiintific si cadru didactic universitar, la Institutul Oncologic Bucuresti, respectiv la Facultatea de Cibernetica Economica - ASE, Facultatea de Fizica - Universitatea Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si Universitatea "George Baritiu" din Brasov, activitate concretizata intr-un numar de 96 lucrari stiintifice publicate in tara si strainatate (tratate, monografii, cursuri universitare, brevete de inventie, comunicari stiintifice , conferinte etc.).
A prezentat contributiile profesorului Radu Homescu in Parlamentul Romaniei in calitate de senator (1990 - 1992), ca membru al Comisiei de Politica Externa si care a detinut, de asemenea, functiile de presedinte al Grupului parlamentar de prietenie Romania - Japonia, de membru al Comitetului Director al Grupului Roman al Uniunii Interpalamentare si de presedinte al Comitetului de organizare a primei Reuniuni a Comisiilor de Politica Externa ale Parlamentelor Statelor din Balcani. Senatorul Radu Homescu a fost primul delegat al Romaniei la UEO. Totodata, a evidentiat activitatea de consilier si ministru consilier in cadrul Ministerului Afacerilor Externe unde a activat in perioada 1991 - 2006.
Un loc aparte al acestui laudatio l-a constituit relevarea rolului esential avut de profesorul Radu Homescu la infiintarea, in 1990, a Universitatii "Aurel Vlaicu", si de conducator al
acesteia ca primul ei rector.
Consiliul de conducere si membrii Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera adreseaza Prof. univ. dr. Radu Homescu sincere felicitari, impreuna cu cele mai bune urari
de sanatate si succese, in continuare, cu prilejul conferirii titlului de Doctor Honoris Causa al
Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad.
Presedintele Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania - Doctor honoris causa al Universitatii Valahia din Targoviste
La 12 mai a.c., la Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice a avut loc ceremonia de acordare a titlului stiintific de Doctor honoris causa al Universitatii Valahia din Targoviste domnului Profesor Univ. Dr. Ion M. Anghel, presedintele Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania.
La ceremonie au participat Prof. Univ. Dr. Ion Cucui, Rectorul Universitatii Valahia, membri ai Senatului Universitatii, Decanul Facultatii de Stiinte Juridice, Sociale si Politice, reprezentanti ai autoritatilor locale, cadre didactice, studentesti, etc.
Prof. Univ. Dr. Aurel Preda, ambasador, a infatisat celor prezenti vasta activitate didactica, stiitifica si diplomatica a Prof. Univ. Dr. Ion M. Anghel, ambasador. A rezultat ca activitatea didactica a Prof. Univ. Dr. Ion M. Anghel a desfasurat-o cu deosebit success la universitatile din Bucuresti, Brasov si Targoviste, iar cea stiintifica a fost materializata in elaborarea a sute de studii intre care 26 de carti precum: Dreptul Tratatelor, Raspunderea Dreptului International, Personalitatea Juridica a Uniunii Europene, etc.
Domnul ambasador Ion M. Anghel a activat in Ministerul Afacerilor Externe din anul 1959 pana in anul 1996 indeplinind functii de mare raspundere precum: consilier juridic, director al Directiei Consulare, consilier al ministrului si membru al Colegiului M.A.E.. A functionat in calitate de consilier al Ambasadei Romane la Roma, insarcinat cu afaceri a.i. la Nicosia si ambasador al Romaniei la Haga. A fost reprezentantul Romaniei in Consiliul Administrativ al Curtii Permanente de Arbitraj, la Conferinta de Drept International Privat, expert ONU, etc.
Din 1996 si in prezent, Prof. Univ. Dr. Ion M. Anghel lucreaza la Consiliul Legislativ, unde in calitate de consilier, sef de sector, in perioada 1996-2007 a examinat peste 1500 de tratate si conventii elaborand proiecte de avize trimise la Parlament sau Guvern, precum: Tratatele de aderare la NATO si Uniunea Europeana, Statutul statelor NATO, etc.
O activitate la fel de prestigioasa, domnul prof. univ. dr., a desfasurat si desfasoara in calitate de presedinte al Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania inca de la infiintarea acesteia in anul 2000. A fost reales in aceasta functie in martie 2007. Asociatia Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania dezbate lunar tema de politica externa si relatii internationale, dezbateri care se incheie cu sugestii si propuneri inaintate institutiilor de stat care se ocupa de relatiile internationale ale Romaniei.
Membrii Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania, Consiliul de conducere adreseaza domnului Prof. Univ. Dr. Ion M. Anghel adreseaza sincere felicitari si cele mai bune urari de sanatate si putere de munca cu prilejul primirii titlului de Doctor honoris causa al Universitatii Valahia din Targoviste.
Ambasador Gheorghe Dinu,
Secretar Executiv al AADCR
14 mai 2007